Actualiteit: Cancel Culture
Je hebt het vast wel meegekregen; dinsdag 23 maart gingen Bilal Wahib en Oussama Ahammoud live op Instagram. Tijdens deze live werden ze gejoint door een 11-jarige jongen. Dit liep volledig uit de hand toen Wahib en Oussama een grap over de genitalien van de jongen te ver door lieten gaan. Ze vroegen namelijk meerdere keren of hij zijn geslachtsdeel wou laten zien op het platform waar duizenden mensen live mee aan het kijken waren.
Omdat de jongen minderjarig was hebben veel mensen de livestream gerapporteerd, waardoor het veel media aandacht kreeg en uiteindelijk bij de politie terecht kwam, waardoor Wahib gearresteerd werd. Hierna gebeurt er een sneeuwbaleffect van evenementen: Bilal Wahib wordt gedropt door zijn label, TopNotch en Instagram verbant de twee jongen van het platform. Ook keert een groot deel van zijn fans zich tegen hem. Dit noem je gecanceld worden. Waar een groot deel van Nederland vind dat dit terecht is, is er ook een groep die het allemaal een beetje overdreven vindt.
¨Meerdere artiesten zoals bijvoorbeeld Frenna hebben ook soortgelijke dingen meegemaakt. En daar wordt geen ophef over gemaakt.¨
Niet veel mensen zijn het met haar eens, namelijk slechts 8,5% van de jongeren vindt dat Bilal onterecht gecanceld is. De meerderheid van 50% vindt het tegenovergestelde; ze vinden het meer dan terecht.
Door dit incident is het onderwerp online veiligheid steeds meer naar boven gekomen. Letten jongeren wel genoeg op hun online veiligheid en denken ze aan de consequenties die een post op social media kan hebben? Het grootste deel, namelijk 57% doet dat wel.
En weten jongeren ook wat ze moeten doen als iemand hun posts gebruikt voor iets waar het niet voor bedoeld is? 40% weet zeker van wel, maar 31% heeft geen idee. De overige 29% denkt een vaag idee te hebben over wat ze moeten doen.
Dan is er ook nog het kwestie van je professionele leven. Je (toekomstige) werkgever heeft namelijk het recht om jouw openbare social media accounts te bekijken. Wij vroegen aan jongeren of het voor hun zou uitmaken als een potentiële werknemer wangedrag op het internet zou vertonen. De meningen verschilden:
¨Ik zou hem niet in dienst nemen, want ik vertrouw iemand dan niet meer en dit zorgt ook niet voor een goede naam van het bedrijf.¨
¨Als het een harde werker is met een goed CV wel.¨
Inmiddels gaat het goed met de 11-jarige jongen en hebben Bilal en Oussama beide hun excuses aangeboden. Hoe het nu verder gaat met hun carrière is niet te voorspellen. Zo zie je maar, je kunt nooit te voorzichtig zijn met je online gedrag.